Ava Trade Academy Logo
  • Inwestycje
  • Waluty
  • Akcje
  • Kryptowaluty
  • Indeksy
  • Surowce
  • Kompendium wiedzy
  • Klient doświadczony
Platforma e-learningowa
Logowanie
Rejestracja
Ava Trade Academy Logo

Zaloguj się

Przypomnij hasło

Rozpocznij kurs z AVA Trade School
i zostań mistrzem tradingu

Przejdź na stronę
Strona główna  >  Inwestycje   >   Turcja chce monopolu na kebaby. Ich nazwa będzie niebawem zastrzeżona w całej Europie
doner kebabspecjalnego znaku UEspożywczeturcja

Turcja chce monopolu na kebaby. Ich nazwa będzie niebawem zastrzeżona w całej Europie

Turcja złożyła wniosek o przyznanie swojemu najbardziej rozpoznawalnemu daniu, doner kebabowi, unijnej ochrony. Byłby to podobny poziom protekcji jak w przypadku neapolitańskiej pizzy czy pecorino romano. Kebab jest turecki, a “doner” ma być zastrzeżony Chodzi o jedno z najbardziej popularnych w Europie, w tym w Polsce, danie znane jako “kebab”. To legendarne uliczne jedzenie zwane […] from Turcja chce monopolu na kebaby. Ich nazwa będzie niebawem zastrzeżona w całej Europie

AvaTradeSchool | 26 kwietnia, 2024

Turcja złożyła wniosek o przyznanie swojemu najbardziej rozpoznawalnemu daniu, doner kebabowi, unijnej ochrony. Byłby to podobny poziom protekcji jak w przypadku neapolitańskiej pizzy czy pecorino romano.

Kebab jest turecki, a “doner” ma być zastrzeżony

Chodzi o jedno z najbardziej popularnych w Europie, w tym w Polsce, danie znane jako “kebab”. To legendarne uliczne jedzenie zwane u naszych zachodnich sąsiadów jako “doner kebab” może być niebawem chronione przez przepisy Unii Europejskiej.

Turcja ubiega się bowiem o ochronę w ramach specjalnego znaku UE. Zwracając uwagę na pochodzenie produktu i jego tradycyjne znaczenie w kuchni tureckiej.

Słowo “döner” pochodzi od tureckiego czasownika „dönmek”, który oznacza “obracać”. Danie to powszechnie znane jest w Europie jako “döner kebab”, choć w Polsce jest to krócej “kebab”.

Wyrażenie “kebab” pochodzi z kolei z języka arabskiego. Jego znaczenie w wolnym tłumaczeniu odnosi się do wszelkich rodzajów mięsa przygotowanego termicznie nad ogniem.

Właściciele polskich kebabowni nie powinni się obawiać konieczności zaprzestania handlu znanym daniem ulubionym przez miliony Polaków. Turcja chce rejestracji nazwy “doner” w Europie. W rezultacie, nadal używać będzie można nazwy “kebab”.

Jeśli Unia Europejska zaakceptuje wniosek Turcji, to nazwy “doner” będą mogli używać tylko producenci, którzy przestrzegają zaakceptowanych metod produkcji i specyfikacji produktu.

Gdy wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie, tylko duże płaty wołowiny i jagnięciny „pokrojone poziomo w kotlety o grubości 3-5 mm” będą mogły być oznaczane jako yaprak döner, podczas gdy kotlety z kurczaka mogą mieć grubość 1-2 cm w odmianie drobiowej.

Europejska branża kebabów to nie lada rynek

Tureccy autorzy wniosku szacują, że kebabowa gospodarka w Europie jest warta około 3,5 mld EUR. Już od blisko 30 lat, bo od 1996 roku, działa w Europie reprezentujące sektor kebabowy Stowarzyszenie Tureckich Producentów Döner w Europie (Avrupa Türk Döner İmalatçıları Derneği, w skrócie ATDID),

Turcja ubiega się o status “Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (Traditional Speda/ity Guaranteed – TSG) dla swego rodzimego “doner kebaba”. Zapewniać ma on to, że to co kupujemy to tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy.

Uzyskanie takiej etykiety nie jest jednak takie proste, jak się wydaje. Produkt musi posiadać samą w sobie specyficzną nazwę (np. Mozzarella, Pecorino) lub też wyrażać specyficzny charakter produktu rolnego lub spożywczego (np. belgijskie piwo Lambic produkowane przy udziale drożdzy Lambicus).

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność jest niższym poziomem ochrony produktów spożywczych w Unii Europejskiej. Nie są one domyślnie objęte unijnym systemem chronionej nazwy pochodzenia (PDO), nie są one objęte ramami oznaczeń geograficznych (OG), które zapewniają najwyższy poziom ochrony intelektualnej produktów spożywczych w Europie.

Te poziomy ochrony są przyznawane środkom spożywczym powiązanym z obszarem geograficznym. Tak nie jest w przypadku tradycyjnej techniki gotowania döner. To częsty przypadek.

Tekst przygotował FXMAG

Zarejestruj się tutaj aby zostać
doświadczonym klientem
Zarejestruj się

To Cię zainteresuje

Akcje
Bank Pekao na dywidendę przeznaczy...
Kompendium wiedzy
Horyzont inwestycji – co oznacza?...
Akcje
Dlaczego druga połowa grudnia to...
Waluty
Rok 2023 będzie trudny dla...
Waluty
Kurs euro do złotego wycenia...
Waluty
W czwartek o 10:00 poznamy...
Więcej
Aktualności
  • Hossa na rynku polskich akcji ma się dobrze. Czy ten optymizm jest w pełni uzasadniony?​
  • Kredyty mieszkaniowe – ponad półroczna stabilizacja. Mniej kredytów, bo nie ma już programu dopłat do kredytów hipotecznych​
  • Wyniki finansowe Nvidia – najważniejsze dane. Solidne prognozy wyników na kolejne miesiące
  • Nvidia nie przyciąga uwagi? Cena akcji zanurkowała
  • Kim Dzong Un ma więcej ETH niż twórca tej kryptowaluty
  • Dolar wśród największych “spadkowiczów” na rynku walutowym od inauguracji Trumpa
  • WIG-Ukraine – od wielkich wzrostów do nagłego załamania​
  • Kurs bitcoina znowu spada. Start tego tygodnia nie zapisze się dobrze w pamięci inwestorów kryptowalutowych
  • Kurs dolara zaliczył sporą lukę spadkową
  • Koniec zielonej passy kursu Meta. Spółka ogłasza nowe premie dla zarządu
  • Zaawansowana platforma
    tradingowa
    Zacznij zarabiać na giełdzie
    razem z AVA Trade
    Zarejestruj się
    Warto wiedzieć
    Akcje firmy biotechnologicznej Vistagen Therapeutics...
    Ceny mieszkań rosną zarówno na...
    Czy giełdę czekają spadki czy...
    Czy to już koniec zwyżki...
    Ava Trade Academy Logo
    • Inwestycje
    • Waluty
    • Akcje
    • Kryptowaluty
    • Indeksy
    • Surowce
    • Kompendium wiedzy
    • Klient doświadczony
    Ta strona korzysta z plików cookie, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Ok