- Z czego wynikają zmiany w cenach poszczególnych produktów?
Wzrosty i spadki cen żywności
Indeks cen żywności opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wzrósł do 127,4 pkt. w zeszłym miesiącu z 124,9 pkt. we wrześniu 2024 roku. To najwyższy poziom od 18 miesięcy, podaje FAO.
Największe wzrosty odnotowano w indeksie cen olejów roślinnych, który wzrósł w październiku 2024 roku o 7,4%. Tym samym osiągnął dwuletnie maksimum w wyniku rosnących notowań oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego, napędzanych głównie obawami o produkcję.
Indeks cen cukru FAO wzrósł o 2,6%. Jest to wynik utrzymujących się obaw o perspektywy produkcji w Brazylii w latach 2024-2025. Kluczowym czynnikiem są także przedłużające się trudne warunki pogodowe, w szczególności susze, które wpływają na plony trzciny cukrowej. Wzrost notowań cukru został także wzmocniony przez rosnące ceny ropy naftowej na rynkach międzynarodowych. Co powoduje przesunięcie większej części zasobów trzciny cukrowej do produkcji etanolu. Dodatkowo, osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego częściowo ograniczyło tempo wzrostu cen cukru na rynkach globalnych.
W październiku indeks cen przetworów mlecznych FAO wzrósł o 1,9%, siągając średnio poziom o 21,4% wyższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Na ten wzrost wpłynęły głównie wyższe ceny sera i masła na rynkach międzynarodowych, podczas gdy notowania mleka w proszku wykazały tendencję spadkową.
Indeks cen zbóż FAO wzrósł o 0,9%, co było efektem rosnących cen eksportowych pszenicy i kukurydzy. Na globalne ceny pszenicy wpływały również niekorzystne warunki pogodowe u głównych eksporterów na półkuli północnej, ponowne wprowadzenie nieoficjalnego dolnego limitu cen w Federacji Rosyjskiej, a także rosnące napięcia w regionie Morza Czarnego.
Wzrosły także światowe ceny kukurydzy, częściowo napędzane silnym popytem krajowym i wyzwaniami transportowymi w Brazylii z powodu niskiego poziomu rzek.
Tekst przygotował FXMAG